Make your own free website on Tripod.com
la ilahe ilallah
     
                                
                                   
                                         Znacenje "la ilahe illallah"               
                                  (Nema istinskog boga osim Allaha)

                                                        Autor: Muhammed ibn Dzemil Zejn


  "La ilahe illallah" sadrzi odbacivanje svojstva "uluhijjeta" (obozavanje i ibadet koji pripadaju jedino istinskom Bogu) od svega i njegovo pripisivanje samo Allahu Jedinome.

 1. Uzviseni Allah je rekao: "I znaj da nema (istinskog) boga osim Allaha."  (Muhammed, 19)

 2. Muhammed a.s. je rekao: "Ko iskreno kaze "La ilahe illallah" uci ce u dzennet.                (El-Bezzar, a al-Albani u "Sahihul-Dzami`" kaze da je ovaj hadis sahih).

 "Iskreni" (el-mukhlis) je onaj koji je razumio i shvatio smisao "La ilahe illallah", pa po njemu radi, njemu poziva druge, jer je u njemu sadrzan "tawhid" (vjerovanje u Allahovu jednocu) radi cega je Allah stvorio dzine i ljude.

  3. Allahov poslanik je rekao svome amidzi Ebu Talibu kada je ovaj bio na samrti: "O moj amidza reci "La ilahe illallah", rijec koja ce ti biti svjedok kod Allaha, ali je on odbio da kaze "La ilahe illallah."  (Buharija i Muslim)

  4. Allahov poslanik je trinaest godina u Meki pozivao idolopoklonike (musrike) govoreci im: "Recite "La ilaha illallah", a oni su na to, kako Kur'an navodi, davali slijedeci odgovor: "Oni se cude sto im je jedan od njih dosao da ih opominje. I govore nevjernici: "Ovo je carobnjak, lazov! Zar on da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nesto veoma cudno!" I oni ugledni medzu njih krenuce: "Idite i ostanite pri klanjanju bogovima svojim, ovima se, uistinu, nesto veliko hoce! Zar ovo nismo culi u vjeri predaka nacih, ovo nije nista drugo vec namjestena laz." (Sad: 4-7)      
    Odgovorili su tako, jer su oni razumjeli znacenje "La ilahe illallah". Znali su da onaj koji to izgovori nece se moliti nikom osim Allahu, te su ga ostavili i nisu ga izgovorili.      Allah dz.s. je o njima rekao: "Kad im se govorilo: "Samo je Allah Bog!" - Oni su oholili i govorili: "Zar da napustimo bozanstva nasa zbog jednog ludog pjesnika, a nije tako, on Istinu donosi i tvrdi da su svi poslanici istinu donosili." (Es-Safat: 35-37) Muhammed a.s.  je rekao: "Ko kaze "La ilahe illallah", a zatim zanijece sve sto se obozava mimo Allaha, zabranjeno je dirati njega i njegov imetak, a polaganje racuna je pred Uzvisenim Allahom."                (Muslim)

 Ovaj hadis znaci da izgovaranje "sehadeta" iziskuje da doticni zanijece i prekine obozavati bilo koga mimo Allaha, kao sto je moljenje i zazivanje umrlih i tome slicno. Cudno je sto neki muslimani izgovaraju "sehadet" jezikom, a zatim, svojim djelima i dovama upucenim nekome drugom mimo Allahu, rade suprotno!

  5. "La ilahe illallah" je temelj tawhida i islama, i potpuni program za zivot, koji se ostvaruje usmjerivanjem svakog oblika obozavanja i slavljenja samo Allahu, a to biva kada se musliman potpuno pokori Allahu, i kada samo Njega moli, i kada kao zakon uzima samo Njegov serijat, a ne neki drugi.

  6. Ibnu Redzeb je rekao: "Allah dz.s. je taj kome se pokoravamo i ne cinimo Mu neposlusnost (asiluk), iz postovanja i slavljenja, iz ljubavi, straha i nade. Oslanjamo se samo na Njega, trazimo samo od Njega, molimo samo Njega. Sve ovo ne dolikuje da se upucuje ikome drugom mimo Uzvisenog Allaha, pa ako neko ukljuci i pridruzi neko stvorenje u neku od ovih osobenosti koje su samo Bozje, to narusava njegovu iskrenost pri donosenju sehadeta "La ilahe illallah", i on obozava "stovrenje" u onom omjeru koliko u njemu postoji to svojstvo."

    7. Muhammed je rekao: "Nagovarajte vase koji su na samrti da kazu "La ilahe illallah", jer onaj kome zadnje rijeci budu "La ilahe illallah" jednog dana ce uci u dzennet, pa makar prije toga izdrzao kaznu." (Ibnu Hibban u "Sahihu", a al-Albani u "Sahihul Dzami`" kaze da je ovaj hadis sahih)

   Smisao "nagovaranja" ne podrazumjeva samo spominjanje "sehadeta" kod onoga koji je na samrti, kako neki misle, nego mu treba narediti, a dokaz za to je hadis Enesa bin Malka da je Allahov poslanik posjetio nekog Ensariju i rekoa mu "O dajdza, reci "La ilahe illallah". Upitao ga je (Ensarija): "Je li dajdza ili amidza?" Muhammed je odgovorio: "Ne, nego dajdza." Rekao je: "Za mene je svako dobro da kazem "La ilahe illallah", a Poslanik je rekao: "Da."
(Imam Ahmed 3/152, s ispravnim senedom po Muslimovom sartu. Preneseno iz "Ahkamul-dzena'iz" od al-Albanija, str. 11)

 8. Zaista "La ilahe illallah" koristi onome koji ga kaze, ako primjenjuje njegovo znacenje u zivotu i ne prekrsi ga sa "sirkom", kao sto je moljenje i zazivanje mrtvih, ili zivih koji su odsutni. Ovo lici abdestu kojeg pokvarimo necim sto kvari abdest. Muhammed je rekao: "Ko kaze "La ilahe illallah" jednog dana ce ga izbaviti iz `azaba (kazne) bez obzira koliko on (`azab) dugo trajao.

(El-Bejheki, a al-Albani je rekao u "El-ahadis us-Sahiha", br. 192, da je ovaj hadis sahih.)


               Znacenje   "MuhammedunResulullah"

    Vjerujemo da je on poslat od Allaha dz.s., vjerujemo da je istina ono cime nas je obavijestio, pokoravamo mu se u onome sto nam je naredio, ostavljamo ono sto nam je zabranio, i obozavamo i slavimo Allaha dz.s. onako kako je propisao.

    1. Sejh Ebu El-Hasan En-Nedevi u "Knjizi o vjerovjenistvu" kaze slijedece: "Vjerovjesnici, sallallahu `alejhim we sellem, prvo cemu su pozivali i sto im je bio glavni cilj, u svakom vremenu i u svim sredinama, jeste ispravljanje vjerovanja (`akideta) u Uzvisenog Allaha, i ispravljanje veze izmedzu roba i njegovog Gospodara. Pozivali su da se iskreno vjeruje u Allaha, da se samo On obozava, da je On jedini koji daje dobro i zlo, da je On jedini koji zasluzuje da bude obozavan, da Mu se dova cini, da se kod Njega trazi utociste, i da se samo Njemu prinose zrtve. Njihova aktivnost je bila usmjerena i upucena na idolopoklonstvo koje je bilo rasireno u njihovo vrijeme, a koje je jesno ogledalo u obozavanju kipova i kumira, te svetaca, zivih i mrtvih."

    2. Allahovom poslaniku njegov Gospodar kaze: "Reci: 'Ja ne mogi ni samom sebi neku korist pribaviti, ni od sebe kakvu stetu otkloniti; biva onako kako Allah hoce. A da znam pronicati u tajne, stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene; ja samo donosim opomene i radosne vijesti ljudima koji vjeruju." (El-A`raf, 188)

    Poslanik je rekao: "Nemojte me velicati kao sto su krscani velicali sina Merjeminog. Ja sam samo rob, pa recite: Allahov rob (`Abdullah) i Njegov poslanik." (Buhari)           

"Velicanje" je prekomjernost i pretjeranost u hvaljenju, i mi ne molimo Muhammeda mimo Allaha kao sto su krscani ucinili sa Isaom sinom Merjeme, te s otisli u mnogobostvo (sirk). Zbog toga nas je on poducio da kazemo "Allahov rob i poslanik."

    3. Ljubav prema Poslaniku se ocituje u njegovoj pokornosti, da samo Allahu Jedinom dovu cinimo i Njega Jedinog molimo, i da ne molimo nikoga drugog pa makar on bio poslanik, ili (Allahu) bliski evlija [evlija nisu "sveci", vec to su ljudi koji vjeruju i imaju taqwu - vidi 10:62-63 i 8:34 u Kur'anu. Dakle svi vjernici su evlije u manjoj ili vecoj mjeri.] Allahov poslanik je rekao:    "Kada nesto trazis, trazi od Allaha, i kada trebas pomoc, trazi je od Allaha.  (Et-Tirmizi, hasan sahih)

    Poslanik je, kada ga zadesi nevolja i neraspolozenje, govorio: "O Ti koji si ziv, koji sve izdrzavas, s Tvojom miloscu spas trazim" (Et-Tirmizi, hasan)
Neka se Allah smiluje pjesniku koji je o iskrenoj ljubavi rekao:Da je tvoja ljubav iskrena pokorio bi Mu se:    Zaista je zaljubljeni pokoran onome koga voli.
    Jedan od znakova iskrene ljubavi je da volis poziv u vjerovanje u Jednog Boga (tewhid), cime je Poslanik zapoceo svoj poziv (da`wu), da volis one koji pozivaju na "tewhid", i da ne podnosis i ne volis mnogobostvo (sirk) i one koji njemu pozivaju.

                                                                                                      

islam