Make your own free website on Tripod.com
HIDZAB

                                             
                                                                        

                                                                            HIDZAB
                                                                 Isam Farouk Haddad

                                         Deset pitanja i odgovora o islamskom odjevanju zena

1. Zasto je Uzviseni Allah dzelle sanuhu zenama propisao hidzab, propisno oblaceenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela zene osim lica i saka?

Uzviseni Allah dz.s. je vjernicama propisao hidzab iz slijedecih razloga:

a) Allah dz.s. kaze: "O vjerovjesnice, reci zenama svojim, i kcerima svojim, i zenama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakse prepoznati pa nece napastovane biti. A Allah prasta i samilostan je" (al-Ahzab, 59).

Zato je odjeca muslimanke njeno odlicje i simbol, po cemu se raspoznaje medju svim drugim zenama, jer ako se ona izjednaci u razgolicavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala. Dakle hidzab nju odlikuje i stiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral.

b) iz bojazni od fitneta (smutnje) jer zena svojim kindurenjem, sminkanjem i uljepsavanjem sama sebe dovodi u kusnju da skrene s puta krijeposti i cestitosti; sto spada u najvece uzrocnike zla i fesada na zemlji;

c) kako bi zena bila zasticena i kako ne bi iscezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Zena se oduvijek navodila kao uzor stida (»stidnija od mlade ), a iscezavanje stida upucuje na manjkavost zeninog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, u kojoj je stvorena;

d) kako Ijude ne bi dovodila u iskusenje da skrenu sa staze morala i postenja, osobito ako je zena lijepa;

e) kako bi se razlikovala od muskaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponasanju i oblacenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, sto vodi velikoj smutnji, fitnetu. Jednom prilikom je vjerovjesnik Muhammed alejhisselam (a. s.) izisao iz dzamije pa je, primijetivsi da su se zene pomijesale s Ijudima, rekao: »Ostanite iza ljudi, nemate pravo da idete sredinom puta, drzite se njegovih krajeva«. Otada su se zene drzale krajeva puta do te mjere da je njihova odjeca zapinjala za ogradu.

2. Sta je zeni dozvoljeno da otkrije od svoga tijela?

Znaj, draga sestro, da zeni nije dozvoljeno da otkrije ista vise osim lica i saka. Ostale dijelove tijela ona je obavezna pokriti, jer Uzviseni Allah dz.s. veli: ». . . i neka pokazuju od svojih ukrasa snmo ono sto je ocevidno (vanjsko)!«

Ibn Abbas, jedan od Resulullahovih a. s. ashaba (drugova) protumacio je ovaj ajet rekavsi da u ono sto je vanjsko i ocevidno spadaju samo lice, sake i prstenje.

3. Koji su uvjeti islamskog hidzaba, propisnog oblacenja?

a) Da pokriva cijelo tijelo zene osim lica i saka. Allahov Poslanik a. s. je rekao: »zena je avret« tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.

b) da sam hidzab, odjeca zene, ne bude ukrasena, izazovnih boja koje privlace poglede muskaraca. Uzviseni Allah dz.s. kaze: “... i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono sto je ocevidno (vanjsko)”.

"I nemojte se razgolicavati (otkrivati) kao u prvo dzahilijjetsko (predislamsko) doba.”

c) da hidzab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;

d) da hidzab bude sirok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela;

e) da hidzab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaze: »Koja god se zena namirise, pa prodje pokraj Ijudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral pocinila«.

f) da hidzab ne slici odjeci muskarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a. s. prokleo covjeka koji oblaci zensku odjecu i zenu koja oblaci  musku odjecu. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a. s. je takodjer rekao: »Tri osobe nece uci u Dzennet niti ce Allah dz.s. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlusno prema roditeljima, razgolicena zena koja se poistovjecuje s ljudima (tj. oblaci musku odjecu) i covjek koji ne vodi racuna o moralu svoje porodice.«

g) da hidzab ne slici odjeci nemuslimanki, jer AIlahov Poslanik a. s. veli: »Ko se slici jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima).« Prenosi Ahmed.

h) da hidzab ne bude od odjece kojom se zeli isticanje medju ljudima, svejedno bila ta odjeca skupocjena pa se oblaci iz ponosa ili pak bezvrijedna, losa i pokrpana, pa se oblaci radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti.

4. Kome zena moze pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se moze otkriti?

zena se moze otkriti samo pred osobama koje su navedene u slijedecem kur'anskom ajetu: »To mogu samo muzevima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muzeva svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muzeva svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muskarcima kojima nisu potrebne zene, ili djeci koja jos ne znaju koja su stidna mjesta zena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono sto zelite. Neka cekrase svoje ne pokazuju drugima!«

5. Kada je zena duzna da obuce hidzab?

zena je duzna da nosi hidzab, tj. da se propisno obuce kada postane punoljetna tj. nakon prve menstruacije. Medutim, duznost je roditelja da svoju kcerku navikavaju na hidzab od malih nogu kako bi ga, kada joj postane obavezan, lakse prihvatila.

6. Da li su zene vjerovjesnika Muhammeda a.s. nosile hidzab?

Da, zene poslanika Muhammeda a.s. bile su pokrivene tj. nosile su hidzab.

U dvjema vjerodostojnim hadiskim zbirkama, Buharijevoj i Muslimovoj, prenosi se da je Aisa - radijallahu anha (r.a.) - rekla: »Allahov poslanik Muhammed a. s. bi klanjao sabah (u dzamiji u dzematu) gdje bi bile prisutne i neke zene, vjernice, prekrivene i zamotane u svoje ogrtace. Potom bi se one vracale svojim kucama prije nego li se potpuno razdani tako da ih niko ne bi prepoznao«. Dakle, hidzab, pokrivanje je bio obicaj Poslanikovih zena, kao i zena njegovih ashaba, koji predstavljaju najodabraniji dio njegova ummeta, najplemenitijeg naroda kod Uzvisenog Allaha dz.s., koji su bili najuzvisenijeg morala i odgoja. najpotpunijeg imana i djelovanja. Oni za nas predstavljaju najljepsi uzor, jer Allah dz.s. je njima bio zadovoljan kao sto je zadovoljan onima koji ih na najljepsi nacin slijede i oponasaju.

7. Da li je nosenje hidzdba ibadet, pokornost Allahu?

Da, nosenje hidzaba je ibadet. jer se time odaziva naredbi Uzvisenog Allaha dz.s. koji u Kur'anu azimu kaze: »O, vjerovjesnice! Reci zenama i kcerkama svojim i zenama vjernika neka spuste niza se ogrtace (haljine) svoje«.

8. Da li je razgolicavanje i nepropisno oblacenje muslimanke grijeh prema Allahu dz,s. i Njegovom Poslaniku?

Da, nepropisno oblacenje i razgolicavanje muslimanke je grijeh! Uzviseni Allah dz.s. kaze: »I reci vjernicama neka obaraju svoje poglede i neka cuvajte svoja stidna mjesta i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono sto je o?evidno (vanjsko).  neka spuste svoje ogrtace niza se. . ." (Nur, 31)

zena koja se nepropisno odijeva, koja dakle otkriva svoj avret i razgolicuje se nece Allahu dz. s. nista naskoditi. Ona ce nauditi samo sebi, jer Allahov Poslanik a. s. veli: »Svi sljedbenici moga ummeta ce uci u Dzennet osim onoga koji odbije«. - Koje taj koji odbija? - upitace ashabi. »To je onaj ko mi se bude pokoravao (tj. moje upute slijedio); uci ce u Dzennet, a onaj ko me ne bude slijedio (tj. bude se o moje upute ogrijesio) on je odbio (tj.' odbio je poslusnost meni i nece uci u Dzennet)« ­odgovori Allahov Poslanik.

9. Koje su stete i ruzne posljedice razgolicavanja i nepropisnog odijevanja zene?

stetne posljedice nepropisnog odijevanja muslimanke su velike i mnogobrojne! Spomenimo neke:

a) sirenje moralne anarhije u drustvu;

b) omogucavanje spustanja Allahove dz.s. srdzbe opstom kaznom;

c) iskvarivanje morala Ijudi, a osobito omladine i pubertetlija kao i njihovo navodenje na put nemorala i zabranjenih djela;

d) rusenje porodicnih veza, gubljenje povjerenja i sirenje razvoda braka;

e) trgovanje zenom kao sredstvom za propagandu, uzivanje i razonodu.

10. Ovo je pitanje upuceno tebi osobno, sestro muslimanko, nakon sto si procitala ovih devet pitanja i odgovora i nakon sto si spoznala vaznost hidzaba. Da li se slazes da treba da nosi? hidzab?

Sama odgovori na ovo pitanje.


ISLAM